San Marino, klein maar fijnSan Marino is het op twee na kleinste land in Europa. Deze door Italië omringde republiek is al in het jaar 301(!) opgericht en heeft het de oudste grondwet ter wereld! Dit landje is 61 km2 groot maar staat bomvol avonturen die jij echt beleefd moet hebben!


250316070 1c5b6f6863 z 1Dit kleine landje trekt, vergeleken met haar inwonersaantal, enorm veel toeristen aan. Het inwonersaantal van dit landje is 30.000. Afgelopen jaar reisden er zo’n 80.000 toeristen af naar dit landje. Dat betekent dat er meer dan het dubbele aan toeristen op bezoek zijn geweest afgelopen jaar.

San Marino wordt omringd door mooie Italiaanse steden (Rimini, Florence, Ravenna etc.), vanaf waar je ook makkelijk door kan reizen naar dit ministaatje. Op de vlag van San Marino worden 3 torens getoond. Deze torens bestaan daadwerkelijk en vind je terug in de hoofdstad; San Marino Stad. Deze stad is op drie heuvels gebouwd, waar iedere heuvel zijn eigen toren heeft. Als je de stad bezoekt is het zeker een aanrader om een van de heuvels te beklimmen net voor zonsondergang. Je kunt dan zowel de enorm mooie zonsondergang bekijken, als van het prachtige uitzicht van de stad genieten. Verder heeft deze authentieke stad heerlijke smalle en kronkelende straatjes om door te dwalen en is het een heus winkel walhalla en nog eens heel voordelig vanwege een laag belasting tarief!

Ook kun je in San Marino stad het Piazza della Libertà vinden. Dit is het middelpunt van de stad. Hier staat ook het Palazzo Pubblico, het stadhuis, wat werkelijk prachtig is en zeker de moeite waard om daar even naar binnen te aan. Ook staat hier een wacht die een aantal keer per dag wisselt, wat een leuk schouwspel blijft. Daarnaast heeft San Marino een aantal museums. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het Nationale Museum, het martelmuseum en nog vele andere. Het meest opvallende museum is wel het ‘Museum of Curiosities’. Hier vind je vreemde voorwerpen en bijzondere uitvindingen, maar ook de verhalen achter deze voorwerpen!

Voor de echt toeristische attracties moet je in de hoofdstad zijn! Vooral de natuur in San Marino is prachtig en een mooie wandeling is zeker de moeite waard.

In San Marino vind je meerdere camperplaatsen, die je via de Camperstop-App en CamperAdvisor kan vinden. San Marino vind je als regio onder het land Italië.