Lonely Planets Best in Travel 2019

Ieder jaar maakt Lonely Planet een top 10 van de Best in Travel, deze bestaat uit vier categorieën: beste stad, beste regio, beste landen en beste waarde. Volgens Lonely Planet zijn dit de landen, steden en regio’s die je echt moet bezoeken in 2019. Verschillende gebieden, landen en steden uit Europa komen terug in deze verschillende categorieën, welke dat zijn lees je hieronder:

 

1 | Beste stad

In deze eerste categorie staan 2 Europese steden vermeld in de top 10! Op nummer 9 is de Kroatische stad Zadar geëindigd. In het verleden was dit een zeer gewilde stad, waardoor er vele oorlogen zijn gestreden om en rondom deze stad! Hierdoor heeft het vele verschillende heersers gekend. Van iedere heerser is er wel iets unieks/specifieks achter gebleven, wat deze stad vandaag de dag erg uniek maakt. Een aanrader voor deze stad is het 'Organo de mar', een zeeorgel, wat ook letterlijk wordt bespeelt door de zee! De tweede Europese stad is meteen de grote nummer 1 uit deze top 10: Kopenhagen! Dat deze stad op nummer 1 staat is niet heel gek. Deze stad is uniek om zijn architectuur, iedereen kent de Nyhavn wel, misschien niet bij naam, maar zeker van afbeeldingen. Daarnaast zijn de Denen ontzettend innovatief met hun keuken, zowel met streetfood als culinaire hoogstandjes. Dit vind je dan ook zeker terug in Kopenhagen. Misschien wel het mooiste aan deze stad (zeker voor Nederlanders): het is enorm geschikt om te fietsen! Nu al zin om met je camper deze kant op te reizen? Zowel in Kopenhagen als in Zadar kun je op korte afstand van deze 2 fantastische steden met je camper verblijven!

Kopenhagen klein2
 

 

Duitsland 2

 

2 | Beste land

In de categorie ''Beste land'' is er maar een Europees land uitgekozen en wel onze Oosterburen: Duitsland! In deze top 10 wordt Duitsland als nr. 2 getipt! Duitsland is lange tijd een voorloper geweest in de innovatie met bijvoorbeeld de drukpers, de auto en de aspirine. Maar misschien wel de meest invloedrijke beweging die in Duitsland is gestart is het Bauhaus. Het Bauhaus was een school waar vele belangrijke kunstenaars en artiesten hun visie doorgaven aan de volgende generatie. Deze visie werd het latere 'modernisme', wat bij hen gestart is en heeft nu nog steeds invloed op de meubels en kleding die we maken. In 2019 viert deze beweging een jaar lang haar 100ste verjaardag. De school werd in 1919 geopend in Dessau, het is na een aantal jaar verhuist naar Weimar, waar het opgebloeid is. Na een laatste verhuizing naar Berlijn is het door de nazi’s opgeheven. Door de oorlog zijn de leerlingen en leraren over de hele wereld gevlucht, waardoor de beweging alleen maar gegroeid is. Komend jaar worden in Dessau, Weimar en Berlijn spiksplinternieuwe musea over het Bauhaus geopend, samen met exposities en evenementen door het hele land! 

 

3 | Best value

De categorie 'best value' (beste waarde), deze bestemmingen zijn voordelig, maar dat is geen reden om ze over te slaan! Op de 10e plek in deze lijst staat Slovenië. Dit land heeft een beetje van alles: Venetië-achtige kuststadjes, gebergtes en bruisende steden zoals Ljubljana. Op de 8e plaats is misschien wel een beetje een vergeten land: Albanië, maar zeker de moeite waard. Ondanks dat dit een Balkan land is, heeft het veel mediterrane en Italiaanse invloeden. Je kunt in dit land heerlijk wandelen en kleine nog niet ontdekte stadjes bezoeken. Ook in deze lijst heeft Europa de 2e plek bereikt en wel met Łódź, deze Poolse stad staat bekend om zijn transformatie. Veel oude fabrieken en gebouwen worden omgebouwd tot culturele centra en winkelcentra, maar ook de Technische Universiteit is enorm aan het uitbreiden. Zo is er al een nieuw planetarium gebouwd, een nieuw wetenschap en technologie centrum en verschillende expositie hallen. Kortom deze stad staat niet stil en dat mag je in 2019 zeker niet missen! 

Ljubljana beste waarde

Camperstops onderweg voordelig op reis door frankrijknb

 

4 | Beste regio

In de categorie beste regio komt Europa maar liefst drie keer naar voren. Op de 9e plaats is Normandië in Frankrijk geëindigd. Deze regio bruist van de geschiedenis, aangezien dit het speeltoneel was van D-day, welke volgend jaar ook zijn verjaardag viert, het is dan precies 75 jaar geleden dat de stranden werden bestormd. Tip: “Camperstops Onderweg – Voordelig onderweg in Frankrijk”, deze campergids met 1620 gratis camperplaatsen door Frankrijk, de ''ideale reisgenoot'' voor wanneer je door Normandië reist, veel van deze gratis plaatsen liggen namelijk in deze regio!
De volgende Europese regio in de lijst zijn de Schotse Hooglanden en eilanden, welke de 5e plek hebben ingenomen! Deze plek hebben zij verdiend door hun (wereldberoemde) Whisky. Al duizend jaar wordt dit drankje in deze regio gemaakt en het is nog steeds enorm aan het groeien in populariteit, de afgelopen twee jaar zijn er 20 nieuwe distilleerderijen geopend en voor 2020 zullen dat er nog zeker 20 zijn. Naast deze drank business is de regio ook bezig met accommodatie verbeteringen, waardoor er een hoop nieuwe camperplaatsen worden geopend, wat de regio meteen een stuk toegankelijker maakt! De laatste Europese regio van deze lijst is de grote winnaar: Piedmont in Italië! Dit gebied heeft enorm veel te bieden, zoals de mooie en bruisende stad Turijn, maar ook de Barolo wijn, ‘The Wine of Kings’ zoals deze wijn ook wel genoemd wordt, Lago d’Ortha met haar betoverende eilanden en nog veel meer!

Via de CamperstopAdvisor & Camperstop-App kun je alle camperplaatsen in deze regio’s en steden vinden!