Spanje, het land van siësta's & fiësta's


Spanje staat niet alleen bekend om zijn siësta’s, maar ook om zijn fiësta’s.
Door heel Spanje zijn er het hele jaar verschillende fiësta’s te vinden die zeker niet gemist mogen worden. Van een wijngevecht tot een militair defilé, Spanje is van alle markten thuis. Houd zeker de volgende data in de gaten bij het plannen van je volgende reis, zo kun je echt genieten van de Spaanse cultuur en zijn tradities.
 

7 & 8 september – “La Mare de Déu la salut” festival

La Mare de Deu la salut festivalIeder jaar waan je je in het stadje Algemesì in het oude traditionele Spanje. Het La Mare de Déu la salut festival dateert uit de 13e eeuw. De tradities zijn van vader op zoon doorgeven. Het festival zit vol met dans, muziek, theater en menselijke torens. Vooral mooi om te zien is dat er maar liefst 1.400 mensen uit de stad aan mee werken, hierdoor lijkt het alsof de hele stad meewerkt aan dit festival! Eigenlijk wordt Algemesì omgetoverd tot een leven museum. De drie grootste onderdelen van het festival zijn de parades. De eerste parade is de “Procession of Promises”, welke bestaat uit kinderen die religieuze drama’s uitvoeren, de tweede parade is de “Parade of the Morning” waar reuzen koning James I van Aragon en zijn vrouw representeren. De laatste parade is de  “Volta General” en laat Bijbelse figuren zien. Alle kostuums en accessoires zijn handgemaakt, waardoor het alleen al de moeite waard is om dit festival te bezoeken voor de prachtige kleeddij.

Camperplaats: Hort de Soriano
Plaats: Carcaixent
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen, reinigen chemisch toilet & douches
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 15
Open: 01/01–31/12

Camperplaats: Simat de la Valldigna
Plaats: Simat de la Valldigna
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen & reinigen chemisch toilet
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 20
Open: 01/01–31/12

 

12 oktober – “Dìa de la Hispanidad”

800px Patrulla Águila 2009Dìa de la Hispanidad is een nationale feestdag ter ere van Columbus. Op 12 oktober 1492 ontdekte hij namelijk het continent Amerika. Hoewel Columbus van Italiaanse afkomst is, was hij in Spaanse dienst toen hij Amerika ontdekte. Waardoor hij erg heeft geholpen met het opzetten van het Spaanse imperium wat na die tijd ontstond. Door heel Spanje worden er feesten georganiseerd, maar het meest bekende ‘feest’ tijdens “Dìa de la Hispanidad” vindt plaats in Madrid, hier is het militaire defilé waar het Spaanse leger zijn kracht laat zien aan het koninklijk paar. Bij dit defilé doen 3.900 militairen en agenten mee, 84 militaire voertuigen en 78 vliegtuigen en helikopters. Overigens wordt deze dag niet alleen in Spanje gevierd, ook in andere Spaanssprekende landen of landen die een link hebben met Spanje. Hierdoor is ook de term ‘Hispanidad’, letterlijke vertaling: “Spaans zijn” of “Spaanse wereld”, in de jaren 80 ontstaan, want op ieder continent, door 27 landen wordt deze dag gevierd.

Toch liever naar een museum die dag? Traditiegetrouw zijn alle musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken.

Camperplaats: Valdebernando

Plaats: Madrid
Aanwezige Servicevoorzieningen: -
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 15
Open: 01/01–31/12

 

15 tot 19 maart – “Las Fallas”

Fallas

Een stukje verder in de agenda komen we bij “Las Fallas” in Valenia. Je zou dit een beetje kunnen vergelijken met het Nederlandse Carnaval, maar dan wel echt met hun eigen Spaanse draai eraan. Zo wordt in Nederland een prins Carnaval benoemt, maar in Spanje wordt er twee “Falleras Mayores de Valencia”, een kind en een volwassene, benoemt. Dit zijn de officiële vertegenwoordigers van de gehele Fallas organisatie. Hoewel het in Nederland af en toe meer om het drinken gaat, ligt de focus bij “Las Fallas” meer bij de kunst en de tradities. Zo worden er ieder jaar ongeveer 800 zogeheten Fallas monumenten gemaakt van houtenconstructies bedekt met beschilderd papier-maché. In tegenstelling tot Nederland, worden de Fallas monumenten tentoongesteld door de hele stad en rijden ze niet rond, waardoor de Fallas een stuk groter en extravaganter zijn. Rond de Fallas monumenten gebeurd nog een hele hoop, zo zijn er verschillende parades waar de Fallas verenigingen op kritische of ironische wijze actuele gebeurtenissen uitbeelden of bekende persoonlijkheden na doen. Maar er zijn ook verschillende vuurwerk shows, zowel ’s avonds als overdag. Als grote afsluiter worden alle Fallas verbrand. Deze vuren symboliseren het maken van een nieuwe start en de wedergeboorte van de geest. Door de imposante monumenten en de spectaculaire afsluiting is ‘Las Fallas’ zeker een evenement om eens in je leven te bezoeken.

Camperplaats: Area Camping-car La Marina
Plaats: Valencia
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen, reinigen chemisch toilet, toiletten, douches & WiFi
Kosten: € 11-15 
Aantal plaatsen: 70
Open: 01/01 – 31/12

Camperplaats: Valencia Caravan Park
Plaats: Valencia
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen, reinigen chemisch toilet & stroomvoorziening
Kosten: € 8
Aantal plaatsen: 15
Open: 01/0 –31/12

29 juni – “Batalla del Vino”

’s Ochtends vroeg verzamelen meer dan 10.000 mensen zich op het hoofdplein van het wijnstadje Haro tijdens hun jaarlijkse Wijnfestival. Ieder jaar wordt er 40.000 liter wijn gebruikt voor deze traditie: een wijngevecht. Het originele Wijnfestival dateert uit de 13e eeuw, ieder jaar moest Haro zijn eigendomsgrenzen aan geven bij buurstad Miranda de Ebro zodat ze niet zouden samenvoegen. 400 jaar later weigerde Haro dit, waardoor de twee steden wijn naar elkaar begonnen te gooien, waardoor “Batalla del Vino” ontstond. Tegenwoordig komt iedereen die deelneemt aan dit wijngevecht in traditionele kleding: helemaal wit met een rood sjaaltje om de nek. Na het luiden van het startsein is niemand veilig en blijft er niets over van de witte kleding. De enige reden waarvoor het gevecht gestaakt wordt is de lunch van slakken en karbonades. Hierna stoppen de muzikanten pas met spelen als alle wijn op is.

Camperplaats: Parking centro deportivo
Batalla del Vino Haro La RiojaPlaats: Haro
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 4
Open: 01/01–31/12

Camperplaats: Haro
Plaats: Haro
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 10
Open: 01/01–31/12

 

 

26 augustus - Boloencierro

In 2011 had het dorpje Mataelpino veel last van de economische crisis en ze in de problemen raakte bij het plannen van de feesten ter ere van Barthelomeus. Ze kwamen tot de conclusie dat ze het belangrijkste evenement: het stierenrennen, niet konden financieren. Omdat de burgemeester liever geen andere evenementen wilde schrappen voor het stierenrennen, kwam hij met een andere, voordelige oplossing. De stieren werden vervangen door een enorme bal met een stierenkop erop geschilderd! Deze bal weegt maar liefst 250 kilo en heeft een doorsnede van 2,76 meter. Naast dat dit een geld besparende oplossing is voor de stad, is dit ook nog een veel diervriendelijkere vorm. Traditioneel is het stierenrennen natuurlijk met stieren die van de stal naar de arena mensen achterna zitten. Als de stieren aankomen in de arena loopt het niet goed voor ze af, waardoor deze versie van het stierenrennen een veel fijnere afsluiting heeft. Zo kan jij als toerist toch mee doen aan het traditionele stierenrennen, maar dan een stuk diervriendelijker.

Camperplaats: El Boalo
Plaats: El Boalo
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen, reinigen chemisch toilet & stroomvoorziening
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 10
Open: 01/01–31/12

 
Camperplaats: Segovia
Plaats: Segovia
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen & reinigen chemisch toilet
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 10
Open: 01/01–31/12 (zaterdag gesloten wegens markt)

 

29 augustus – “La Tomatina”

TomatinaElke laatste woensdag van augustus vindt een van de leukste gevechten ter wereld plaats in Spanje. In 1945 is het allemaal begonnen, doordat een stel jongeren besloten om zich op een wagen van de parade te voegen. Het gevolg hiervan was dat een deelnemer van de wagen af viel. Hij werd zo boos dat hij met groente van het marktkraampje begon te gooien, wat resulteerde in een groot groentegevecht. Het jaar erna kwam dezelfde groep jongeren met van thuis meegebrachte tomaten en opende opnieuw het gevecht. Ondanks het feit dat de politie de jonge traditie in de begin jaren vaak heeft gestopt en het zelfs een tijdje illegaal is geweest bleven mensen deze traditie trouw. Nu is het gevecht uitgegroeid tot een groots feest wat deelnemers trekt van over de hele wereld. In 2017 deden er 22.000 deelnemers mee en werden er 160.000 kilo aan tomaten gegooid. Naast dat dit een goed zakcentje is voor de tomatenboeren omdat zij de overgebleven tomaten kunnen verkopen, levert het de deelnemers nog een perfecte manier om stress los te laten. Je kunt jezelf helemaal los laten gaan. Dit is dus de perfecte manier om de vakantie te starten en het ‘gewone’ leven van thuis achter je te laten.

Camperplaats: Turis
Plaats: Turis
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen & reinigen chemisch toilet
Kosten: gratis
Aantal plaatsen: 10
Open: 01/01–31/12

Camperplaats: Valencia Caravan Park
Plaats: Valencia
Aanwezige Servicevoorzieningen: Water tanken, water lozen, reinigen chemisch toilet & stroomvoorziening (€ 2)
Kosten: € 8
Aantal plaatsen: 15
Open: 01/01–31/12

 

 

 

Fotocredits:
Fallas: Keith ellwood - Flickr
Tomatina: Graham McLellan - Flickr
La Mare de Déu la salut festival: Keith Williamson - Flickr