Braderie van Lille, ruim 100 km aan brocante markt

 

lille braderie

Net over de Belgische grens ligt het verassende Lille (Rijsel in het Vlaams). Wanneer je door Lille loopt waan je jezelf niet zo zeer in Frankrijk, eerder in België. Qua uitstraling kun je stellen dat Antwerpen & Gent meer op Lille lijken dan iedere andere denkbare Franse stad. Ben je gek op deze Belgische steden? Breng dan ook zeker een bezoek aan Lille! Een mooi moment om deze Franse stad te bezoeken is het 1e weekend van september! Dat weekend strijkt namelijk Europa’s grootste vlooienmarkt neer in de binnenstad!


Deze wereldberoemde Franse braderie wordt jaarlijks door 2 tot 3 miljoen koopjesjagers bezocht. Niet voor niks, met ruim 100km(!) aan marktkraampjes heeft deze vlooienmarkt gegarandeerd voor ieder wat wils. Een standplaats is gratis en voor iedereen te verkrijgen. Dus mocht je nog een zolder vol verkoopwaar hebben liggen, beproef je handelsgeluk eens in Frankrijk! Let hierbij wel op, een standplaats dien je vooraf te reserveren. Onderaan deze pagina tref je een link naar de website van de gemeente Lille, met praktische informatie hierover.

De Braderie van Lille dateert uit de 12e eeuw en vind ieder jaar plaats in het 1e weekend van september. De Braderie begint traditiegetrouw met een halve marathon op zaterdagochtend waarna om 14.00 uur het festijn officieel geopend wordt. De braderie zelf is ook een ware marathon te noemen, deze gaat namelijk non-stop door tot zondagavond 23.00 uur. Deze 33-uur durende rommelmarktmarathon biedt ruimte voor 10.000 exposanten (amateur & professionele antiekhandelaren). Los van het struinen over deze grootste vlooienmarkt van Europa, moet je ook zeker ‘Mosselen met patat’ eten, dit gerecht is inmiddels het traditionele braderiegerecht geworden en wordt geserveerd in alle restaurants. Alle restaurants zijn tijdens dit weekend verwikkeld in een ware, maar zeer informele, onderlinge strijd! Tradititegetrouw worden namelijk alle lege mosselschelpen voor ieder restaurant gegooid. Het restaurant met de hoogste berg, wint! Ieder jaar wordt er zo’n 500 ton mosselen en 30 ton patat opgegeten!

mosselen friet

 

Klik hier voor meer informatie omtrent het verkrijgen van een marktkraam: http://www.lille.fr/Braderie-de-Lille/Infos-pratiques