Elfstedentocht met de camper

Er is weer een winter voorbij geslopen dat er geen elftedentocht zal plaatsvinden in het mooie Friesland. Of het überhaupt nog ooit gaat gebeuren is niet eens zeker, waar de geleerden niet eens een goed/duidelijk antwoord op kunnen geven. Maar niet getreurd, we hebben goed nieuws.. ‘It giet oan!’ Weliswaar niet op de schaatsen, maar in onze eigen vertrouwde camper. Helaas ligt er geen ‘kruisje’ voor je klaar bij de finish, maar daar tegenover staat wel dat je deze elfstedentocht geheel op je eigen tempo kan volbrengen. We komen langs de 11 Friese steden en starten en eindigen de route, zoals gebruikelijk, in Leeuwarden.

In deel 1 van deze Friese Elfstedentocht met de camper starten we in Leeuwarden en gaan we via Sneek, naar Ijlst, Sloten & Stavoren.  1 - Leeuwarden  ( Ljouwert )
In 2018 mocht Leeuwarden zichzelf ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ noemen. Deze titel krijg je uiteraard niet voor niks. Er is veel te zien en te beleven in de hoofdstad van de provincie Friesland. De koninklijke familie heeft haar roots in Leeuwarden liggen, dit zie je nog zeker terug in de stad. Zo kun je bijvoorbeeld de Nassauroute wandelen en ontdek een van de vele overblijfselen van deze vorstelijke periode.
Tips om te overnachten:
Camperplaats Leeuwarden
Camperplaats Prinsentuin


2 - Sneek ( Snits )

De stad die bekend staat om haar historische binnenstad met o.a. de welbekende waterpoort. Bezoek Sneek vooral ook tijdens de Sneekweek (begin augustus), een groot jaarlijks terugkerend evenement waarin 7 dagen lang de stad in het teken staat van vele zeilwedstrijden, muziekfestivals en vooral gezelligheid. Loop je de Sneekweek mis? Breng dan een bezoek aan het Fries Scheepvaart museum, waar je niet alleen alles leert over de geschiedenis van de Friese scheepvaart maar ook over bijvoorbeeld over de Elfstedentocht en de Sneekweek.
Tip om te overnachten:
Camperplaats Aquanaut

Sneekweek 2015 normal jpg 10568

De Sneekweek, een week lang iedere dag meerdere zeilwedstrijden & festiviteiten voor jong & oud!

 

IJlst normal jpg 11393De overtuinen in Ijlst zijn zeer kenmerkend en werden mede daardoor als decor gebruikt in de film 'De schippers van de Kameleon'.

 

3 - Ijlst   ( Drylts )
Deze stad behoort tot een van de kleinste steden van Friesland, maar heeft wel een zeer rijke historie. Dit zie je nog overal wanneer je door Ijlst wandelt. Het meest kenmerkende aan deze stad zijn toch wel de ‘Overtuinen’. Dit zijn tuinen die door een weg en/of water van de woning wordt gescheiden.
Tip om te overnachten:
Camperplaats De Tsjalk

 

4 - Sloten  ( Sleat ) 
De kleinste stad van de elfsteden, is een prachtige stad met slechts 760 inwoners. Vroeger was deze stad nog een erg belangrijke schakel, vanwege haar ligging aan de waterweg tussen Sneek en de Zuiderzee. Hedendaags is het stadje vooral in trek bij dagjestoeristen die heerlijk willen genieten van de rust en het echte Friese leven.
Tip om te overnachten:
Jachthaven Lemsterpoort

5 - Stavoren ( Starum )
Stavoren wordt in de volksmond ‘dé stad aan het Ijsselmeer’ genoemd, dit vanwege het feit dat de stad aan 3(!) kanten wordt ingesloten door het Ijsselmeer. Hanzestad Stavoren kreeg al in 1061 officieel stadsrechten en behoort daarmee tot een van de oudste steden van Nederland. Ga op zoek naar het verhaal van ‘Het Vrouwtje van Stavoren’ en leer een wijze les die je altijd bij zal blijven.
Tip om te overnachten:
Marina Stavoren Buitenhaven

 


De 1e 5 van de elfsteden zijn achter de rug en wat valt er toch een hoop te zien, te beleven en te proeven in deze noordelijke provincie. Je kan met recht nu al zeggen dat deze provincie één van Nederlands' meest bijzondere en karakteristieke provincies is.  In deel 2 ontdekken we de overige 6 steden van deze bijzondere tocht en eindigen we traditiegetrouw weer in Leeuwarden.
De tips voor overnachten die hierboven staan vermeld zijn ook allen terug te vinden in de Camperstop-AdvisorCamperstop-App (android & iOS)


Wil je echt niks missen? Volg ons dan op Facebook!  Of meld je hier aan voor de Camperwereld-nieuwsbrief, dé maandelijkse nieuwsbrief boordevol camper-inspiratie, aanbiedingen & meer!

NIEUW sanitair slider frieslandDe nieuwe uitgave Camperstops Onderweg, - comfortabel op reis bevat ook meerdere Friese camperplaatsen die voorzien in douche en toilet. 

 

 

Deel deze elfstedentoch met de camper met je vrienden en/of familie. 

 

 

.